21 Mayıs 2013 Salı

Kurumsal Açıdan Akıllı Tahta


Teknolojiyi kullanan kurum imajını güçlendirir.
Sınıf ve okul başarı düzeyini arttırır.
Sınıf ortamında yapılamayacak deneyler interaktif olarak yapılabilir.

Öğretmen Açısından Akıllı Tahta


Bilgisayar ortamındaki her türlü görseli, eğitim materyali olarak kullanır.
Zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlar.
Öğrencinin derse katılımını teşvik eder.
Eğitimde görselliği geniş ölçüde kullanır.
Kaliteli öğrenim sağlar.
En sıkıcı dersleri kolay ve zevkli hale getirerek öğretmene yardımcı olur.

Öğrenci Açısından Akıllı Tahta


Yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlar.
Sosyal iletişimde bulunma yeteneğini geliştirir.
Her öğrenciye, kendi hızlarında ve düzeylerinde ilerleme olasılığı verir.
Kendine güveni arttırır.
Problem çözme ve dikkatini bir problem üzerine yoğunlaştırma yeteneğini geliştirir.
Öğrencinin öğrenme zamanından tasarruf sağlar.
Belgeleme, dosyalama ve belgelere başvurma alışkanlığı kazandırır.
Önceki çözümleri araştırıp, bunları yeni bir çözüm için kullanabilme yeteneğini geliştirme ve yeni çözüm bulmasını sağlar.
Matematik ve dil yeteneğini geliştirir.
Paylaşım duygusunu geliştirir.
Daha çok bilgiye ulaşma imkanı verir.
Dersler kayıt edilebildiği için kaçırılan ders veya konulara ulaşabilir. 

Eğitimde Akıllı Tahta


Akıllı tahta’nın  özellikle sunumlarda kullanılmasıyla birlikte hızlı ve pratik bilgi aktarımında çok etkili ve verimli bir araç olmasıyla eğitimde önemli bir yere sahip olmuştur.
Akıllı tahta farklı öğrenme alanlarına hitap etmektedir.
Akıllı tahta sınıf eğitimlerinde görsellik sağlaması, öğrencilerin derse olan ilgisinde büyük artış göstermesini ve öğrencilerin dersi daha dikkatli dinlemelerini sağlamıştır.
Akıllı tahtanın görsel öğe kullanımına izin vermesi dersi daha akıcı hale getirmektedir.
Ses klipleri, video ve animasyon gösterimleri, renkler, görüntüler, perdeleme ve büyütme küçültme gibi vurgulama imkânları ile dersleri daha görsel ve daha canlı hale getirmeyi mümkün kılar.
Akıllı tahta dinamik yapısı sayesinde öğrencilerin daha aktif olmaları sağlanmaktadır. Öğrenciler akıllı tahtayla fiziksel temas kurarak birtakım işlevler gerçekleştirebilmektedirler.
Özel eğitim gereksinimi duyan öğrenciler akıllı tahta sayesinde daha iyi görebilir ve okuyabilirler. Bu durum öğrencilerin algılamalarında kolaylık sağlamaktadır.
Kullanıcı fare kullanımı yerine tahtanın yüzeyine dokunarak işlemler yapabilmektedir.
Zamandan tasarruf yapılmasını sağlamaktadır.

AKILLI TAHTA İLE NELER YAPILABİLİR?


Akıllı tahta her türlü çizim yapımını sağlayan bir sistemdir. Üzerinde bulunan dijital kalemler sayesinde çizimin yanı sıra yazı yazma ve fare kullanımını da gerçekleştirilebilir.
Bilgisayardaki tüm uygulamalar akıllı tahta üzerinde çalıştırılabilir.
Akıllı tahta seyyar stand üzerinde kullanılabilir. Burada mobil kullanım amaçlanmıştır. Akıllı tahta ile online bağlantı kurulabilir.
Akıllı tahta üzerindeki hazır şekiller ve geometrik şekiller kullanılarak işlemler kolaylaşır.
Yapılan bir hatanın ya da ortak kavramsal yanılgıların anında görülmesi ve tahtanın bunların düzeltilmesi için geriye dönme fırsatı vermesi belki de akıllı tahtanın en önemli getirisi olarak düşünülebilir.
Aynı zamanda akıllı tahta ekranının interaktif özellikli dokunmaya duyarlı bir yapıya sahip olması, öğrenci ve öğretmene ekranda yapılanlara müdahale edebilme, yapılanlar üzerinde değişiklik yapabilme ve yapılanları kaydedebilme olanağı vermektedir. 

Neden Akıllı Tahta Kullanmalıyız?

Günümüz eğitiminde en önemli sorun zaman sorunudur.Öğrencilerin 40 dakika ile sınırlı ders   saatlerini en verimli şekilde geçirilmesi yöneticilerin sorumluluğundadır. Müfredatın iyi uygulanabilmesi veya derslerin daha zengin içerikler eklenerek işlenebilmesi, daha zeki ve başarılı öğrencilerin geliştirilmesi demektir. Akıllı sınıf uygulamalarında yaşanan birçok problem aşılabilir ve daha başarılı nesiller yetiştirilebilir ve zamanımıza biraz da olsa zaman eklenebilir.



moulti touch ozellikleri



Akıllı Tahta Kullanımı Anketi

Ankete Başlamak İçin Tıklayınız...

Akıllı Tahta Kurulumu Ve Kullanımı


world wide telescope programı

Giriş Yapın...

Akıllı Tahta Matematik Uygulamaları

Kümeler
Doğru Denklem Çözümü
Çokgenlerin Çevresi
Birinci Dereceden Denklem Grafiği

ActivInspire Yükleme


Kullanma Klavuzu






Akıllı Tahta Kurulumu

A - Akıllı Tahtanın Sabitlenmesi

1- Paket içerisinde bulunan USB kablo Akıllı Tahta’nızın arkasında bulunan Mikro USB girişinden takılmalıdır.
2- Paket içerisinde bulunan Akıllı Tahta montaj aparatı, Akıllı Tahta altına yerinden hareket etmeyecek şekilde sabitlenmelidir.
3- Akıllı Tahta montaj aparatında bulunan vantuzlarla tahtaya sabitlenir. Sağ ve sol köşeleri altında bulunan ayaklar tahtaya temas
edecek şekilde olmalı bu durum sağlanana kadar Akıllı Tahta üzerine vakumların tutması için bastırılmalıdır.
4- USB kablo tahta yakınındaki bir yüzeye sabitlenmelidir. Aksi durumda oluşacak ağırlık tahtanızın yerinden çıkmasına ve düşmesine sebep olabilir.

İPUCU Eğer Akıllı Tahta uzun süre asılı kalacaksa sıcak ya da soğuk silikon, çift taraflı bant, yapıştırıcı ya da vida yardımıyla sabitlenmelidir. Koruyucu muhafaza takılacaksa bu işlemden sonra takılmalıdır. Muhafaza veya sabitlemede kullanılan malzeme ses ve ışık alıcılarının önünü kapatmamalıdır. Kapanması durumunda tahtanızın performansı düşecektir

İPUCU Alıcılar tahtanın ön kısmında bulunur.
B - Akıllı Tahta Kalemi

1- Akıllı Tahta Kalemi bir adet AA ebadında 1,5V’luk Alkali pil ile çalışır. Pil kalem içerisine artı kutbu içeriye gelecek şekilde
takılmalıdır. Pilin düz olan yüzeyi arka tarafta kalmalıdır.


Not : Pili geçici olarak ters takmış olmanız arızaya neden olmaz.

İPUCU Kalemin normal olarak çalıştığını, kalemi kulağınıza yaklaştırdığında çıkaracağı ses ile
anlayabilirsiniz. Bu ses 65 kHz frekansında duyma sınırı içerisinde ve kesinlikle sağlığa zararı olmayan bir sestir.
C - Akıllı Tahtanın Bilgisayara Tanıtılması

1- Akıllı Tahtan’ın USB kablosu bilgisayara takılır bu durumda bilgisayar Resim 1’deki mesajın ardından sırasıyla Resim 2 ve Resim 3’teki mesajı verir. Bu mesajları görmüşseniz donanımınız Windows’a başarıyla tanıtılmıştır.

Not : Windows bu mesajları sadece cihazınızı bilgisayara ilk taktığınızda verir. Akıllı Tahta’nızın daha sonraki kullanımlarında sadece sesli uyarı verir.

İPUCU Cihazınızın Windows tarafından tanındığını sınamak için Windows’un cihazınızı çıkarıp geri taktığınızda çıkardığı sesi takip edebilirsiniz. Buna alternatif olarak Masaüstündeki ilgisayarım ikonuna sağ tuş tıklayarak Yönet’i seçtiğinizde ekrana gelen Aygıt Yöneticisi penceresinden USB İnsan Arayüz Aygıtları üzerinde sağ tuş tıklayarak Özellikler’i seçtiğinizde gelen pencerede AKILLI TAHTA yazısını görmelisiniz.
D - Sürücü Kurulumu

Not : Bu aşamaya geçmeden önce daha önceki Akıllı Tahtanın Bilgisayara Tanıtılması aşamasını tamamlamış olmalısınız.

1- Paket içerisinden çıkan Yazılım ve Donanım kurulumu CD sini bilgisayarınıza takın.
2- Masaüstün’deki Bilgisayarım simgesini çift tıklayın.
3- Açılan pencereden CD sürücünüzü çift tıklayın.
4- Açılan pencere içerisinde iki klasör göreceksiniz, bu klasörlerden ilki olan Driver klasörünü seçin.
5- Açılan pencerede iki simge göreceksiniz(Resim 4). Bunlardan ilki Install.msi ikincisi ise Setup.exe’dir. İkincisini olan Setup.exe’yi çift tıklayarak kurulum yapmalısınız.
6- Setup.exe çift tıklandıktan sonra açılan pencereden Next tuşları tıklanarak(Resim 5..8) kurulum sonuçlandırılır.

 E - Tahtanın Kalibre Edilmesi

Not : Bu adıma başlamadan önce projeksiyon makineniz düzgün çalışıyor olmalı, Akıllı Tahtanız yukarıda anlatıldığı gibi bilgisayara tanıtılmış olmalı ve kaleminize pil takılmış olmalıdır.

1- Kurulumdan hemen sonra ekrana açılan Kalibre penceresinde görünen noktaya(Resim 10.1) kalemle dokunmalısınız. Birkaç saniye sonra nokta yer değiştirecektir(Resim 10.2). Yeni noktalara da(Resim 10.3-4) aynı şekilde kalem dik olacak şekilde ve tam noktanın üzerine dokunarak beklemelisiniz. 
2- Dört noktayı tamamladığınızda kalibre programı kapanacaktır. Artık kaleminizi Mouse olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
3- Kalibrenin doğru olmadığını düşünüyorsanız sağ alt köşede bulunan saatin hemen yanında bulunan (Resim 9) ABC simgesine sağ tuş tıklayarak yeniden Kalibre işlemini seçip yeniden kalibre yapabilirsiniz.

Not: Kalibre noktalarına ne kadar doğru dokunursanız tahtanız o kadar doğru çalışır. Özellikle kalibre esnasında kalemin dik tutulması önemlidir

 
! Yazı Tahtasının Özellikleri

Tahta yüzeyi mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı, yüzey üzerinde çıkıntı olmamalı, kalem ya da silgi için yapılmış cep, askı ya da ses yansımasına sebep olabilecek tahtaya dik yüzey bulunmamalıdır.
• Tahta sabitlemek için kullanılan çerçeve olabildiğince ince olmalıdır. Tahtaya dik oluşan yükseklikler tahta performansında düşüşe neden olur.
İPUCU Tahta üzerine projeksiyon makinesi ile yansıtılan görüntünün tahta dışına taşmaması kalibre ve kullanım esnasında size kolaylık sağlayacaktır. Yansıyan görüntünün en fazla köşeden köşeye uzunluğu 2 metre 80 cm olmalıdır. Tahta ebadı 2,40m x 1,20m olduğunda köşegeni 2,68m’dir.
• Tahta üzerindeki herhangi bir köşeye, kalem tutma açınıza göre sese ve ışığa engel olmayacak şekilde asılmalıdır. Sol üst köşe, sağ eli ile kalemi tutan kişiler için uygun bir seçimdir.
! Projeksiyon Makinesinin Görüntüsü Bilgisayar ve Bağlantısı

Akıllı Tahta Kalemi ile bilgisayarınızı daha rahat kullanabilmek için görüntünün tahta dışına taşmaması ya da görüntünün bir kısmının Akıllı Tahta üzerine düşmemesine dikkat etmeniz gerekir.
Not : Akıllı tahtanın çalışması için projeksiyon makinesinin görüntü vermesine gerek yoktur. Projeksiyon makinesi bilgisayarda yapılan çizimlerin tahtaya yansıtılması içindir. Bu sebeple yansıtma alanında oluşacak gölge, geçici olarak projeksiyonun kapanması ya da yansımanın tahtaya aktarılması esnasında oluşacak aksaklıklar tahtanın çalışmasını etkilemez. Bu esnada Akıllı Tahta Kalemi ile yapılan değişiklikler bilgisayar ekranından takip edilebilir.
İPUCU Tahta üzerine yansıtılan görüntünün dışarıya taşması durumunda projeksiyon makinenizin özelliklerinden görünüm oranını 16:9’ a alırsanız tahta şekline daha uygun bir görüntü elde edersiniz.

• Akıllı Tahta ile bilgisayar arasındaki bağlantı USB kablo ile yapılır. USB kabloyu bilgisayarınızda bulunan herhangi bir USB sokete (USB 1.1 USB 2.0) takabilirsiniz.
• Kullanılacak kablonun uzunluğu en fazla 10m olmalıdır. Daha uzun kablolarla düzgün çalışmayabilir.
• Akıllı Tahta’nın kullanılacağı bilgisayarda Windows işletim sistemi yüklü olmalıdır.
• Bilgisayarın bağlanacağı elektrik prizi kesinlikle topraklı priz olmalıdır.
Önemli Not : Topraklı prizin kullanılmadığı durumlarda oluşacak arızalar garanti kapsamı dışındadır.

Akıllı Tahta Nedir


Smart Board interaktif yani akıllı yazı tahtası, SmartTechnologies şirketi tarafından 1991 yılında dünyada ilk interaktif akıllı yazı tahtası olarak üretilip pazara sunulmuştur. İngilizcede smart=akıllı, board=tahta anlamına geldiği için bu teknoloji dilimize akıllı tahta olarak çevrilmiştir. Akıllı tahtadeğişik şekillerde de kullanılmaktadır ; İnteraktif tahta, elektronik tahta, akıllı yazı tahtası, elektronik yazı tahtası, interaktif yazı tahtası vb.

Akıllı tahta teknolojisini kısaca özetlersek,okullarımızda kullanılan büyüklükte beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesi olarak tarif edebiliriz. Peki bildiğimiz beyaz tahta nasıl etkileşimli bir aygıta dönüştürülüyor ? İşte bu sorunun karşılığı akıllı tahta teknolojilerini ayrıştırıyor. Şöyle bir düşünürsek bilgisayarımızın lcd ekranı okullarda kullandığımız boyutlarda dev bir lcd olsun ve bu lcd bir de dokunmatik olsun, neler yapabilirdiniz ? Yapabileceklerinizi sayarak bitirmeniz imkansız gibi.. Peki böyle dev bir dokunmatik lcd ekranın maliyeti sizce nedir ? Söylemeye bile gerek yok, böyle bir ekran aşırı pahalı olacaktır.. Peki bu lcd ekranda ders anlatan, ya da problem çözen öğrencileri bir hayal edin ? Sizce ne kadar bir süre bu dev ve pahalı lcd'miz hayatta kalabilir?.. İşte tüm bu nedenlerle akıllı tahta teknolojileri hayat bulmuştur. Bir akıllı tahta, bahsi geçen hayali dev lcd'mizden çok daha ucuz, çok daha dayanıklı olmalıdır..

Peki alalede bir büyük pasif tahta, nasıl 'akıllı tahta' haline getirilebilir? Bunu yapmak için bilgisayarımızın görüntüsünün öncelikle beyaz tahtamıza aktarılması gerekmektedir, bu aktarımı bir projeksiyon cihazıyla halledebiliriz.Aslında bu şekliyle bile tahtamız epey işlevseldir; bilgisayarımızın başında oturan bir öğretmen önceden hazırlanmış eğitim yazılımları sayesinde, çeşitli konuları görsel olarak sınıfa aktarabilir. Ama henüz tahtamız yeterince interaktif, yeterince akıllı değildir. Öğrenci derse kolaylıkla mudahil olamaz, pasif halde dersi izler. Öğretmen de öğrenci kontrölünü kaybetmiş, bilgisayardaki eğitim yazılımıyla uğraşmaktadır. Peki tahtamızı nasıl akıllandırabilir, nasıl interaktif hale getirebiliriz? Bunu yapmak için tahtamızın parmağımızın veya kalemimizin hareketlerini algılayabilir olması gereklidir. Bu tıpkı bilgisayar ekranında fare hareketlerinin algılanması gibidir. Tahta yüzeyi bir çeşit algılayıcıyla kaplı ya da bir çeşit algılayıcıyla taranıyor olsun ve biz tahtaya dokunduğumuz anda algılayıcı tahtanın hangi koordinatında olduğumuzu çözümleyebilsin, olay tamamdır. Artık bir farenin ekranımızda hangi noktada olduğu ve tıklama mı, çift tıklamamı yaptığı algılanıp ona göre program tepkimeleri meydana getirilebilir. Akıllı tahtalar için üretilen yazılım, tahtamız üzerinde gezinen nesnenin hareketlerini çözümleyerek gerekli tepkimeleri verir. Artık tahtamız akıllanmış ve gerekli tepkileri verir hale gelmiştir.

Kısaca özetlersek bir akıllı tahta denildiğinde; bir bilgisayar, tahtamıza bilgisayar ekranını yansıtan bir projeksiyon, tahta yüzeyimizi 'okuyan' bir yüzey teknolojisi ve bu teknolojinin okumalarının bilgisayara aktarılması zincirinden bahsetmekteyiz.
Bu yüzeyin nasıl okunduğu akıllı tahta teknolojilerini başlıca üç ana teknolojiye ayırmaktadır.

Akıllı tahtaları ayrıştıran üç temel teknoloji vardır...

1.) Klipslerle her standart tahtaya bağlanabilen kızıl ötesi/ses ötesi üniteler.
Bu teknoloji, beyaz tahta yüzeyine monte edilen elektronik kızıl ötesi-ses ötesi algılayıcı ve bu algılayıcıya kızıl ötesi-ses ötesi sinyal gönderen kalem tarzı bir ileticiden oluşur. Sinyal gönderici kalem, algılayıcı cihaza tahtanın hangi koordinatında olduğunu bildirir. Bilgisayara usb yada kablosuz olarak bağlı olan algılayıcı bu koordinat bilgisini bilgisayardaki yazılımına iletir. Bu teknolojinin en iyi yanı, taşınabilir olması ve hemen her beyaz zeminde kullanılabilmesidir.
2.) Çift katmanlı yüzeyi olan mekanik pasif tahtalar.
Bu teknolojide tahta yüzeyi çift katmanlı zar ile kaplıdır. Bu zar dokunmaya duyarlıdır. Bu sayede herhangi bir kalemle veya parmakla dokunarak cihazın kullanımı mümkün olmaktadır. Bu teknolojinin öncü markası Smart Board'dır. Bu teknolojiyi tercih edecek olanlar, yüzeyin sağlamlığına özellikle dikkat etmelidirler. İlk çıktığı zamanlardaki dayanıksız yüzeyler, günümüzde üreticiler tarafından daha sağlam yapılara kavuşturulmuştur.
3.) Elektromanyetik teknoloji ile üretilen akıllı tahtalar.
Sert yüzeye sahiptir ve çarpmaya dayanıklıdır, elektromanyetik indüksiyon teknolojisi ile çalışırlar. Özel dış yüzeyi ile ışığı soğurarak geri yansımasını engeller bu sayede gözü yormaz. Kablosuz kalemleri ile tahtada çizilen her şeyi tahta anında algılar. Bu elektromanyetik tahtalar sınıflar ve konferans salonları için idealdir.
Tahtanın yüzeyindeki küçük manyetik alan sayesinde, tahtanın yüzeyine çizilen her şeyi hızlı ve doğru algılayabilen kablosuz yazma aparatıyla çalışır. Bu tarz tahtalar özellikle sınıf ortamına uyum sağlar. Dijital tahtanın bazı çeşitleri, yazma aparatını çalıştıracak bir batarya/ pile gereksinim duyar. Fiyat olarak orta seviyededirler ve kalemleri ucuzdur(15-50usd arası).Çözünürlükleri yüksek olduğu için hızlı ve hassas çizimler yapmaya uygundurlar.

Bu gruptaki ürünlerin bir kısmı ücretsiz yazılımla birlikte gelmektedirler. Bir kısmında ücret söz konusudur.
 4.) Yeni nesil dokunmatik akıllı tahtalar.
Giderek ilerleyen teknoloji, akıllı tahtalar dünyasındaki varolan kalıpları yıkarak yepyeni yapılar ortaya koymaktadır. Dokunmatik akıllı tahtalar, zarla kaplı yapının dayanıksızlığı ve yüksek maliyeti nedeniyle yeni nesil bir eğitim teknolojisini doğurmuştur;Elektronik alıcı ile çerçevelenmiş dokunmatik akıllı tahtalar...Hem ucuz hem de sağlam bu yeni yapıların bir diğer artısı da çok daha hızlı olmaları.
Bu yeni teknolojide tahta yüzeyi, elektronik gözlerle taranmakta ve elin tahtaya her dokunuşu hassas bir şekilde algılanmaktadır. Bu sayede hem kalemle hem de elle kullanılabilen bu yeni nesil akıllı yazı tahtaları sadece ilk alım olarak değil, sürekli maliyetler bakımından da epeyce ekonomiktirdirler.